Melba toast met jam, aardbeien en merengue

Heb je ’s ochtends altijd moeite om je bed uit te komen? Dat is vanaf nu verleden tijd. Door de zoete geur van verse aardbeien, heerlijke zelfgemaakte jam en merengue, sta jij binnen no time naast je bed. Smullen maar!

Bereidingswijze

Voor dit recept begin je met het maken van de merengue. Met dit recept zijn ze niet alleen heel lekker, maar ook nog eens makkelijk om te maken. Verwarm de oven voor op 100°C en leg bakpapier op de bakplaat. Zorg dat je beslagkom en gardes goed schoon (vetvrij) zijn en het ei gesplitst is. Je hebt alleen het eiwit nodig en elk stukje eigeel (vet) kan ervoor zorgen dat het niet lukt om de eiwitten op te kloppen. Doe het eiwit met het snufje zout in de beslagkom en voeg geleidelijk de suiker toe. Klop tot het eiwit stijf en de suiker opgelost is. Meng daarna de poedersuiker erdoor. Schep met een lepel hoopjes van het mengsel op de bakplaat en laat deze ongeveer twee uur drogen. Na die twee uur kun je de oven uitzetten, maar laat je hem wel dicht. Laat de schuimpjes in de oven afkoelen.

Terwijl de merengue in de oven staat begin je met het maken van de jam. Als eerst maak je het fruit schoon. Om te zorgen dat de jam niet te waterig wordt, kun je dit het beste met een natte theedoek doen in plaats van water. Als het fruit schoon is, snijd je dit in kleine stukjes waarna je het in een kom doet. Als alles gesneden is, pureer je het vervolgens met een staafmixer. Het fruit, de geleisuiker en het drupje citroensap doe je tegelijk in een steelpan en breng je op matig hoog vuur al roerende aan de kook. Als het kookt, roer je nog vier minuten door voor je het vuur uit zet. Eventueel schuim lepel je van de jam af. Laat het mengsel afkoelen voor je het gebruikt.

Om de aardbeien te marineren, maak je een marinade van water, suiker, vanille en steranijs. Deze ingrediënten doe je samen in een kookpan op middelhoog vuur. Blijf roeren tot het mengsel kookt en laat daarna afkoelen voor je de aardbeien ermee besprenkelt. Laat de marinade minimaal een uur intrekken. Voor je ze op het toastje legt.

De jam en gemarineerde aardbeien klaar? Dan is het tijd om het toastje te beleggen! Smeer eerst de jam op het toastje en verdeel daarna de aardbeien. Als laatste breek je de meringue in stukjes en verdeel je die over alle toastjes.

Tip: Geen zin om uren in de keuken te staan? Koop dan gewoon kant-en-klare jam en meringue in de supermarkt.